Інгібітори в молоці

Дата: 08.04.2020

Які ж іще домішки псують якість молока та роблять його непридатним до вживання?


Основними речовинами, що пригнічують у подальшому розвиток корисних молочних мікроорганізмів в процесі переробки є:
•    антибіотики;
•    нейтралізуючі речовини;
•    консерванти;
•    залишки миючих та дезінфікуючих засобів;
•    нітрати;
•    важкі метали.

Джерела потрапляння інгібіторів у молоко:
•    лікування корів(антибіотики);
•    годівля та випоювання (пестициди, консерванти, кормові антибіотики, нітрати, важкі метали);
•    миття та дезінфекція доїльного та іншого молочного обладнання (миючі та дезінфікуючі засоби, нейтралізатори);
•    ціленаправлене додавання недобросовісними господарями соди, перекису водню, сечовини  ін.

Для контролю наявності інгібіторів використовують мікробіологічні тести, індикаторні смужки на визначення фальсифікації молока (на наявність перекису водню, сечовини). Слід відзначити, що згідно нашого законодавства молоко, яке містить в своєму складі будь-які інгібуючі речовини, не дозволене для заготівлі чи переробки.


Для уникнення неприємностей та значних фінансових втрат добросовісний фермер починен контролювати раціон своїх корів, дбати про їх здоров'я, контролювати якість миття молочного обладнання та інвентарю.


Як же правильно проводити миття обладнання? На які показники молока впливає якість миття? Про це поговоримо у наступній нашій статті.

Напишіть нам

Ваше ім'я

Номер телефону

* Ваш e-mail *

Ваше повідомлення