Методи виявлення антибіотиків в молоці
Які ж антибіотики можна виявити у молоці? У ветеринарії використовують понад 70 видів антимікробних препаратів. Нашим законодавством регулюється вміст чотирьох базових груп : левоміцитин (хлорамфенікол), стрептоміцин, тетрацикліни та β-лактами.
Для виявлення залишків антибіотиків в молоці використовують такі методи:
- метод високоефективної рідинної хроматографії(ВЕРХ);
- мікробіологічні методи;
- імунноферментний метод з використанням тест-системи;
- хроматографічний метод з використанням тест-системи.
Метод ВЕРХ полягає у кількісному визначенні вмісту антибіотику за допомогою ряду трудоємких підготовчих дій до аналізу, потребує спеціального обладнання та високого рівня професіоналів. Тому цей метод має місце у спеціалізованих дослідницьких лабораторіях.
Більш доступними та простими у використанні є мікробіологічні методи. Вони є універсальними, оскільки визначають не лише наявність антибіотика, але й будь-якого інгібітора. Метод полягає у пригніченні розвитку молочних бактерій антибіотиками. Але вони вимагають проводити дослідження у мікробіологічних лабораторіях із забезпеченням стерильності протягом тривалого часу за наявності інкубатора.
Найбільш поширеними на сьогодні методи з використанням тест-системи на визначення залишків антибіотиків. Їхня суть полягає в утворенні комплексу антибіотиків з їх антитілами та подальшою візуалізацією на тест-смужці:
• наявність забарвлення ліній (відсутність антибіотику),
• відсутність або слабка візуалізація (наявність антибіотику).
Дані системи передбачають виявлення одразу двох (β-лактами та тетрацикліни) або чотирьох груп антибіотиків (хлорамфенікол, стрептоміцин, тетрацикліни та β-лактами). Вони можуть використовуватись як з інкубатором, так і без. Серез основних переваг – швидкість – всього 6-10хв та зручність у використанні.
Що ж робити з молоком, у якому виявили залишки антибіотику? Чи можна його позбутися? На жаль, сучасні методи переробки цього зробити не можуть: пастеризація, стерилізація, висушування не руйнують антибіотики, його залишки переходять і у масло. Щодо кисломолочної продукції, сирів, то наявність антибіотику пригнічує дію заквасок, як результат продукт неможливо отримати. Для молока, що містить антибіотики доцільне висловлювання: «Ложка дьогтю псує бочку меду».