Фільтрація молока

Дата: 17.04.2020


Одним із методів попередження  розвитку мікрофлори  в молоці є підтримання його чистоти. Оскільки бруд – це одне з джерел потрапляння бактерій в молоко та середовище їхнього розмноження, що спричиняє підвищення кислотності та розвитку сторонніх запахів.

Для цього на фермах використовують фільтрацію:
•    грубу (первинну),
•    тонку фільтрацію.

Соматичні клітини мають дуже великі розміри, тому їх кількість можна  зменшити за допомогою фільтрів до 50%. Фільтрація також являється індикатором роботи персоналу- наскільки якісно проводиться миття вимені перед доїнням, миття обладнання та догляд за тваринами.
Первинна очистка молока передбачає використання фільтрів, що встановлюються у системі доїльного обладнання перед танком-охолоджувачем. Їхня функція - затримувати грубі механічні домішки , що можуть потрапити під час доїння: солома, волосся, частинки комах, згустки молока та крові. Вони затримують частинки розміром більші 50мкм. Замінюються по забрудненню.

Окремо слід звернути увагу на фільтри рукавного типу: легкі в установці та заміні (використання перехідного адаптера) та розраховані на затримання домішок розмірами більші 10мкм. Розраховані на проходження молока 2-5тонн, що дає змогу використання одного фільтра на весь час разового доїння та економить виробничий час.

Фільтри тонкої очистки дозволяють затримувати частинки до 5мкм, затримуючи. Вони встановлюються у спеціальний корпус та розраховані на проходження заданої кількості молока (від 2 до 100тонн). Також ці фільтри використовуються на заводах переробки молока, дозволяють додатково очищувати сире молоко та пастеризоване (від продуктів нагару).

Таким чином за допомогою фільтрації можна підвищити ґатунок молока та покращити такі його показники якості:
•    ступінь чистоти;
•    загальна кількість бактерій;
•    кількість соматичних клітин;
•    кислотність.

Отже, для покращення якості сирого молока та її збереження є дотримання та контроль ряду процесів, починаючи від годівлі коріви, закінчуючи прийомом його на завод переробки.

Бажаємо Вам міцного здоров'я, смачних та корисних молочних продуктів на Вашому столі!

Напишіть нам

Ваше ім'я

Номер телефону

* Ваш e-mail *

Ваше повідомлення