Догляд за вименем

Дата: 22.04.2020

Важливою умовою отримання якісного молока-сировини є здоров'я корови, а саме, здоров’я її вимені. Оскільки саме у вимені утворюється молоко. Вим'я потребує особливої уваги та дотримання правил догляду. У першу чергу, це відноситься до правил доїння, профілактики захворювань та дотримання норм гігієни.

Процес підготовки вим'я до доїння включає в себе основні етапи:
• обробка вимені до доїння з допомогою засобів перед доїнням, багаторазових та одноразових серветок, стаканчиків, дезинфекційних оприскувачів, пістолетів і.т.д.;
• зціджування перших цівок молока з допомогою лопаток, тестів на виявлення маститів;
• обробка вимені після доїння з використанням засобів після доїння на різних діючих основах (йод, хлоргексидин, молочна кислота).

Слід враховувати також, що в період між доїнням на шкірі вимені може розвиватися патогенна мікрофлора. Джерелами її розвитку можуть бути:
• залишки соломи з підстилки;
• бруд та гній за умови недотримання санітарних умов у приміщеннях;
• залишки кормів;
• руки персоналу.

У разі ігнорування очищення вимені, патогенні мікроорганізми потрапляють у молоко під час доїння, а також являються причиною запальних захворювань вимені.
 

В наступній статті детальніше зупинимось на першому етапі правильного догляду за вименем, а саме на обробці вимені перед доїнням.
 

Напишіть нам

Ваше ім'я

Номер телефону

* Ваш e-mail *

Ваше повідомлення