Кетоз. Методи діагностування та контролю.

Дата: 26.06.2020

Кетоз - хвороба тварин, яка характеризується порушенням вуглеводного, білкового та жирового обміну і супроводжується появою в організмі великої кількості кетонових тіл, зниженням рівня глюкози в плазмі крові та вмістом глікогену в печінці.

Основними причинами  виникнення кетозу являється незбалансоване харчування, а саме:

• недоотримання організмом корови вуглеводів;

• надлишок концентратів у кормах;

• використання неякісних кормів, що містять масляну кислоту.

Так постійне недоїдання призводить до «голодного» кетозу. А у корів, які тільки отелились, спостерігається зниження апетиту, що також призводить до дефіциту енергії. Найбільш гостро захворювання проявляється у перші 6-10 тижнів після отелення під час найвищої продуктивності, оскільки організм корови на утворення 1літра молока потребує до 60 грам глюкози.

Виникнення кетозу може бути обумовлено надлишком  концентратів та білку у кормах, особливо це стосується раціону корів сухостійного періоду. Встановлено, що перегодовування  пригнічує засвоюваність вуглеводів та призводить до накопичення жиру.  Якщо тварина не отримує необхідної кількості поживних речовин з кормів (сіно та коренеплодів), то організм починає  розщеплювати  жир на глюкозу та кетонові речовини .

Згодовування тваринам силосу низької якості з великою кількістю масляної та оцтової кислоти також  призводить до утворення підвищеної кількості кетонових тіл.

Захворювання призводить до зниження молочної продуктивності корів до 50-70%, повного припинення молокоутворення, а у гострих випадках - до смерті тварин. Кетонові тіла мають здатність проникати через плаценту, призводити до абортів  та мертвонароджуваності. Якщо ж теля народилося, то воно відрізняється сильною слабкістю, такий молодняк може часто хворіти.

 

Профілактикою кетозу служить збалансоване харчування, якісні корма та постійний контроль кетонових тіл в крові .

Визначення кетонових тіл дозволяє виявити захворювання на ранній стадії, до появи симптомів, та провести вчасне корегування раціону.

Основними методами виявлення рівня кетонових речовин в організмі є:

-    діагностика  сечі тварини за допомогою експрес-тестів;

-    діагностика молока за допомогою експрес-тестів ;

-    діагностика крові за допомогою кетометра.

 

Використання кетометра, на відміну від використання тестів для сечі та молока, є найбільш точним та швидким. Так, тривалість тестування сечі та молока складає 3-5 хвилин, а сам результат є напівкількісним та передбачає візульну оцінку згідно кольорової шкали.

Для діагностування кетометром достатньо всього однієї краплі крові з хвостової вени. Легкість та зручність дозволяє застосовувати прилад безпосередньо у корівнику. Кетометр використовується разом із ß-кетоновою тест- смужкою, яку встановлюють у прилад  та вмикають його. Далі смужку підносять до краплі крові і вже через 5 секунд на екран приладу виводиться точна кількість ß-кетонів.

Нормальне значення кетонів в крові становить 0,6-0,8ммоль/л, значення до 1,0 ммоль/л вважаться у межах норми, але потребує особливої уваги до стану здоров’я корови, від 1,0 до 1,4 ммоль/л вказує на розвиток захворювання та потребує лікування, а значення вище 1,5 ммоль/л свідчать про прогресування кетозу та вимагає негайних оперативних дій.

Для лікування кетозу корів призначається спеціальна дієта, що виключає концентрати та неякісні корма, проводиться медикаментозна терапія та відновлення недостачі глюкози.

Проте варто пам’ятати, що постійний контроль дозволяє вчасно виявити захворювання, провести лікування та запобігти розвиткові незворотних наслідків.

Напишіть нам

Ваше ім'я

Номер телефону

* Ваш e-mail *

Ваше повідомлення