Якість молозива та його засвоюваність

Дата: 03.07.2020

Молозиво - це джерело поживних речовин та енергії для новонароджених телят. Саме з молозивом теля отримує антитіла матері (імуноглобулін IgG), отримуючи «пасивний імунітет». Порушення передачі IgG призводить до підвищення захворюваності та смертності телят. Тому для молозива важливим є такі критерії: кількість, якість, час коли воно спожите та сама засвоюваність молодим організмом.

Новонароджене теля має отримати 10% від своєї маси молозива з високим вмістом імуноглобулінів не пізніше, ніж 4 години після народження. Це обумовлюється тим, що далі всмоктування антитіл постійно зменшується.

Молозиво першого доїння обов’язково перевіряється на вміст антитіл, адже це прямий показник якості молока.

Розглянемо всі можливі значення вмісту антитіл у молозиві:

  • >100 г/л вказує на гарну якість і таке молозиво ідеально підходить для новонародженого теляти;
  • 50-100 г/л - менш цінне , але хорошої якості;
  • 25-50 г/л - середньої якості та не має великої цінності, по можливості не використовується ;
  • <25 г/л – молозиво поганої якості та не підходить для першого вигодовування.

Найбільш просте та точне визначення імуноглобулінів у молозиві відбувається за допомогою:

Рефрактомер визначає концентрацію імуноглобулінів за допомогою явища переломлення світла та показує їх вміст у градусах Брікса у відсотках(%Brix). Для цього на призму приладу наносять кілька крапель молозива та дивлячись через окуляр визначають вміст імуноглобулінів IgG по границі синьої та білої областей.

Відповідність значення по шкалі Брікса становить :

  • до 17 %Brix - менше 25 г/л;
  • 18-20 %Brix – 26-50 г/л;
  • 21-30 %Brix – 51-100 г/л;
  • більше 30 %Brix – понад 100 г/л.

Колострометр визначає кількість імуноглобулінів по їх питомій густині. Молозиво поміщають у мірний стакан, за допомогою груші засмоктують його у прилад – результат відображається на кольоровій шкалі:

  • зелений колір вказує на високу якість молозива- більше 100г/л;
  • жовтий – 50-100 г/л;
  • червоний – менше 50 г/л.

Надлишок молозива високої якості заморожують, створюючи так званий «банк молозива». Молозиво заморожують невеликими порціями у спеціальних пакетах, що дозволяє при потребі швидко розморозити його на водяній бані. Банк молозива використовують у випадках, коли перше молозиво корови низької якості.

Результат вчасного та якісного випоювання – висока засвоюваність імуноглобулінів організмом теляти та розвиток міцного імунітету. Засвоюваність визначається вмістом білка у сироватці крові теляти та вимірюється за допомогою рефрактометру. Даний прилад має спеціальну оціночну шкалу загального білка в сироватці крові:

  • 5,5 г/дл і вище - телята отримали якісне молозиво в достатній кількості в потрібний час, що свідчить про низьку ймовірність захворювання;
  • 5,0-5,4 г/дл - телята отримали недостатньо молозива або молозиво низької якості або ж випоювання відбулось невчасно, телята на межі ризику виникнення захворювання;
  • нижче 5,0 г/дл - телята не отримали молозиво потрібної якості, кількості та вчасно, високий рівень ризику захворювань.

Контроль якості молозива та засвоюваності його організмом теляти дозволяє провести імунопрофілактику захворювань новонароджених телят за рахунок передачі пасивного імунітету. А створення запасів молозива – постійну наявність якісного джерела імуноглобулінів .

Напишіть нам

Ваше ім'я

Номер телефону

* Ваш e-mail *

Ваше повідомлення