Визначення молочної продуктивності

Дата: 07.07.2020

Збирання молока, аналіз його кількісного та/або якісного рівня, транспортування – усі ці та інші етапи сьогодні складно уявити без застосування спеціального обладнання. Без певного переліку приладів, які покликані в рази підвищувати продуктивність, дають можливість утримувати стада зі значною кількістю голів та забезпечують низку інших переваг, не може ефективно функціонувати жодне підприємство, що спеціалізується на виготовленні молочної продукції.

Одним із важливих економічних показників на молочному господарстві є продуктивність корів. Молочна продуктивність характеризується такими показниками як надій, вміст жиру і білка в молоці. Основними факторами , що впливають на дані показники є збалансований раціон та природня схильність тварини.

Існує два методи визначення надоїв:

  • щоденний облік;
  • метод контрольних надоїв.

Щоденний облік проводять у наукових дослідженнях та у випадках роздоювання корів. Його перевага у тому, що він дозволяє швидко відреагувати на зниження надою, зміну показників якості та відкоригувати раціон тварин.

Метод контрольних надоїв полягає у перевірці молочної продуктивності через певні проміжки часу (7,10,15,30 днів). При цьому, чим коротший період, тим точнішими будуть показники продуктивності .

Для індивідуального контролю продуктивності кожної корови проводять контрольне доїння з використанням молокомірів. Оцінюючи молочну продуктивність фермер визначає племінну цінність корови, можливість покращення раціону.

Молокоміри бувають різні, відрізняються об’ємами, матеріалами виготовлення, конструкціями та іншими технічними параметрами, наприклад, у вигляді мірної ємкості з лінійкою та пристрою, що встановлюється у молочний шланг.

Молокомір-пристрій підходить для будь-якого типу обладнання за умови його вертикального встановлення. Він приєднується до довгого молочного шлангу між кожною одиницею доїння та молочним трубопроводом.

У молокоміра є центральна молочна вхідна трубка через яку подається молоко від колектора із кожною пульсацією доїльного апарату. Молоко стікає по внутрішній частині кришки приладу через калібрувальний отвір у мірну колбу. Решта молока через вихідний патрубок потрапляє в молокопровід. Після закінчення доїння у мірній колбі знаходиться середня проба молока, що відповідає індивідуальному надою в кг. Також дану пробу досліджують на вміст жиру та білка.

Проте значно простішим є використання молокоміру у вигляді мірного відра (циліндру) з поплавком-лінійкою, який дозволяє визначити об’єм молока, що в нього заливається. По мірі наповнення ємкості молоком поплавок спливає, піднімаючи мірну лінійку. Перетин значення цифри на лінійці та ручки молокоміру і є об’ємом молока.

Основна деталь, яка передбачається конструкцією молокоміра – циліндричний корпус (ємність, або бідон), розрахований на десять літрів. До верхньої частини корпусу приєднана ручка з отвором посередині. Отвір цей передбачений не просто так, а має цілком функціональний сенс: ним рухається вгору ще одна важлива конструктивна деталь – мірна лінійка, закріплена на поплавку й проградуйована шкалою в літрах з ціною поділки 100 мл. Повністю герметичний поплавок з лінійкою піднімаються отвором в ручці в міру того, як ємність заповнюється молоком. Тобто можна сказати, що ручка молокоміра передбачена для зручності перенесення приладу і є одночасно нульовою позначкою, точкою відліку обсягів молока. Результати вимірювань зчитуються з лінійки. За потреби отримання узагальнених даних усі отримані показники додаються.

Як можна зрозуміти, і конструкція, і принцип роботи молокомірів прості й елементарні, тож під час використання не виникає жодних складнощів.

Отже, використання молокомірів являється значною управлінською допомогою на будь-якій фермі . За допомогою їх регулярного використання фермер може вибрати високо продуктивних корів для майбутнього племінного призначення, відсіювати низько продуктивних корів та тих що потребують уваги.

Напишіть нам

Ваше ім'я

Номер телефону

* Ваш e-mail *

Ваше повідомлення