Випоювання телят

Дата: 21.07.2020

Рентабельне молочне скотарство неможливо вести без добре організованого вирощування молодняку. А важливу роль в даному процесі відіграє випоювання телят.

Найбільш відповідальним періодом є молозивний - перші 4-6 діб після народження. Їжа новонародженого повинна бути високоенергетичною, легкозасвоюваною і біологічно повноцінною. Повною мірою цим вимогам відповідає молозиво.

Також новонароджені телята вирізняються рядом особливостей, однією з яких є розвиток вродженого імунного дефіциту. Проте даний дефіцит компенсується за рахунок  вчасного та правильного випоювання якісним молозивом.  При порушенні технології випоювання у телят можуть розвиватися різні захворювання, в особливості діарейний синдром.

Для профілактики імунного дефіциту та супутніх з ним захворювань на господарствах для вчасного випоювання використовують перевірене на якість молозиво, яке дають телятам за допомогою:

Використання дренчерів дозволяє вчасно надати новонародженому теляті потрібну кількість молозива, незалежно від його стану здоров’я та здатності до смоктання. Крім того, за допомогою дренчера можна легко та безболісно ввести різноманітні ліки, які неприємні, гіркі  на смак.

Сам пристрій являє собою пластикову ємкість різного об’єму з жорстким або гнучким зондом, має дозуючий клапан для регулювання подачі рідини. Дренчер легкий у використанні та безпечний для організму теляти, адже попереджає потрапляння рідини у легені та рубець, а направляє безпосередньо у сичуг. Як відомо, рубець не призначений для перетравлення молока (він здатний перетравлювати лише клітковину грубих кормів), а потрапляння в нього молочного жиру призводить до послаблення мікрофлори та розвитку рубця. Як наслідок, теля повільніше розвивається та затримується перехід його раціону на грубі корми на 10 днів.

Також для випоювання новонароджених телят використовують пластикові пляшки з сосками. Вони мають різну місткість та можуть мати різні швидкості подачі молока, що дозволяє регулювати кількість та швидкість випоювання в залежності від стану теляти. Наприклад, для слабкого новонародженого встановлюють повільний режим, щоб попередити його захлинання, а для здорового - швидкий. Для полегшення праці пляшку можна кріпити на спеціальне кріплення.

Для зручного та більш тривалого зберігання якісного молозива рекомендується заморожувати, таким чином можна забезпечити постійну його наявність для випоювання телят, народжених від корів з проблемами здоров’я.

Оскільки шлунок телят недостатньо розвинений, молоко складає основу його раціону. Для нормального розвитку теля має отримувати його в достатній кількості. Використання відер для випоювання завдяки своїй місткості сприяє цьому, а можливість зміни соски з різним розміром отвору - підібрати необхідну в залежності від віку. Наявність кріплення дозволяє закріпити відро на необхідному рівні, зручному для випоювання теляти.

Ще однією особливістю випоювання є підігрів молока, адже холодне пиття сприяє потраплянню його у рубець. Для підігріву доцільно використовувати підігрівачі, що рівномірно нагрівають необхідний об’єм до заданої температури.

Паралельно з випоюванням існує практика введення у раціон сухих гранульованих кормів, що сприяють збільшенню об’єму та розвитку стінок сичуга. Корми розроблені спеціально по віковим категоріям та призначені для харчування телят з другого дня від народження. При годуванні сухим кормом застосовують пляшки зі спеціальною соскою, що також мають кріплення для надійної фіксації.

Правильне перше випоювання молозивом, подальше - незбираним та поступове введення сухого корму сприяє підготовці телят до переходу на грубі корми - основний раціон ВРХ. Адже правильне харчування – це фундамент здоров’я тварин та високої молочної продуктивності. 

Напишіть нам

Ваше ім'я

Номер телефону

* Ваш e-mail *

Ваше повідомлення